Trumpet, ett enkelt val? Ja, om ekonomin tillåter

Hej igen alla Jazzkatter!!
Senaste gången vi hörde av varandra så berättade jag lite om Gunhild Carling och hennes karriär. Vet ni vad? Allt prat om Gunhild och hennes trumpetande har fått mig så sugen på att investera i en trumpet själv! Jag tänkte därför i detta inlägg berätta lite om olika modeller på trumpeter och självklart vilken jag tänkte köpa själv! Jag har tidigare på bloggen berättat om de olika instrumenten som är viktiga inom jazzen och har du missat det inlägget kan du läsa det här.

Det är ganska svårt där ute i trumpetdjungeln att förstå vad man egentligen ska köpa? Funkar en billig lika bra eller måste man köpa en snordyr från början?? För att ta reda på detta så kollade jag runt på lite olika musikforum för att se vad andra musiker har för åsikter. Tre stycken dyrare märken nämndes ofta och ett budgetmärke. Yamaha, Bach och Schilke tillhör de dyrare och Thomann tillhörde det lite billigare. Jag tänkte berätta lite om varje och om vad de kostar! Priset är ju tyvärr inte helt oviktigt i sammanhanget då jag inte har supermycket pengar på banken.

Från Yamaha skrevs det om modellen: Yamaha YTR-2330
Den låg på runt 4500kr, vilket var ganska mycket för mig som bara vill ha en trumpet för att börja spela lite. Men kommentarerna om den var att den skulle vara mycket enkel att spela på för nybörjare och det lät inte fel! Det skulle inte var så stora problem med att ventilerna skulle rosta heller så två bra grejer, men ett litet minus för priset!

Från Bach tipsade folk om modellen: Bach TR 305
Den här trumpeten var lite dyrare och låg på hela 7800kr (!). Recensionerna om denna trumpet däremot var enbart positiva, en mycket bra nybörjartrumpet som hade ett bra munstycke och en bra klang! Den fick även mycket bra kommentarer om utseendet vilket kändes bra.

Från Schilke var det den här modellen: Schilke S22 HD
Om ni trodde att den över skulle vara dyrast så kom här ett tips som slog alla de andra: 28000kr. 28000 kr!!! var ska jag få tag på dessa pengarna ens? Då det var rätt många negativa kommentarer om hur den var utformad så försvann den direkt från listan!!

Den billigaste och kanske bästa lösningen på mitt problem kom från Thomann: Thomann TR 400 G
Väldigt förmånligt pris då den låg på 1700kr och därför inte behöver råna mig totalt om jag skulle välja denna. Vad recensionerna sa var att med denna trumpet kan nästan vem som helst få möjlighet att äga ett instrument som håller högre kvalité än de skolinstrument som man är van vid! Det här lät ju bara för bra tänkte jag, tills jag läste att det krävs väldigt mycket skötsel av den för att den ska fortsätta hålla sin kvalité.

trumpet vill jag köpaHur ska jag ens kunna välja bland dessa? Den dyraste har jag av ekonomiska skäl redan valt bort, men hur ska jag kunna välja bland de andra tre? Vad tycker ni? Maila din åsikt! Jag har inte direkt supermycket pengar på kontot så jag är fortfarande osäker på hur mycket jag ska lägga. Har hittat en ekonomisajt med spartips, alltomspara.se, där finns en del matnyttiga råd och tips på hur man både sparar och lånar pengar. Har tagit till mig av en del av råden och ser därför egentligen inte några problem med att köpa trumpeten från Yamha. Det ska nog rymmas inom budgeten om det nu är den trumpeten som är bäst för mig. Vad tror ni om den? Någon som har haft en sådan och kan hjälpa mig? Hör av er. Nästa gång vi hörs så kommer jag avslöja vilken det blev och hur det har gått med mitt trumpetande. Keep playing that jazz!