Mail från läsare!

Hejsan på er alla jazzälskare! I mitt senaste inlägg berättade jag lite om jazzens historia och tre olika stilar som kan kopplas till jazzmusiken. Jag skrev även att ni såklart fick maila om ni saknade någon stil, men det gjorde ni inte, däremot så fick jag ett mail från Jazzkissekatten där det stod såhär:

”Hej Didde på Hothousejazz! Jag har läst lite i din blogg nu och känner att jag gärna skulle vilja ha ett personporträtt om Gunhild Carling, hon är ju väldigt aktuell inom jazzen i Sverige och har till och med en egen jazzfestival. Annars gillar jag bloggen mycket och kommer fortsätta läsa den, men saknar lite mer om viktiga personer inom jazzen.” – Jazzkissekatten

Hej Jazzkissekatten! Kul att du gillar bloggen och tack för tipset! I dagens inlägg kommer jag därför fokusera på Gunhild Carling, hennes karriär och vad hon egentligen håller på med, för er som missat. Kollar ni i menyn så kan ni även se att jag har lagt till hennes festival, Stockamöllan Swing & Jazz festival 17-19 Juni, fast den redan varit i år men kanske är någon av er sugna på att åka på den nästa år!

Gunhild Carling
Gunhild Carling föddes den 7 maj 1975 rakt in i en musikerfamilj, då hennes pappa är Hans Carling, som även han är en stor profil inom jazzmusiken i Sverige. Gunhild föddes som sagt in i musiken och gjorde sin första turné redan som sjuåring! Det är det minsann inte många som har gjort. Idag är Gunhild 41 år gammal och därför hållt på med musiken i hela 35 år! Instrumenten som spelar är; trumpet, trombon och säckpipa. Det som utmärker Gunhild inom jazzmusiken är att utöver henne musikaliska talanger även bjuder på en riktigt show och mycket instrumentkonster. Hennes bror Max Carling är utbildad cirkusartist, akrobat och lindansare. Då hennes bror är utbildad inom detta är det inte helt konstigt att Gunhild också ofta bjuder på en riktigt show då syskonen förmodligen växt upp det och därför ser det som helt naturligt. Ett av hennes drag på sina shower är att hon samtidigt spelar på tre trumpeter!!!

en jazztrumpet
kan ni tänka er att spela på tre sådana samtidigt??!

Trots att Gunhild har varit aktiv inom jazzmusiken och branschen så länge så var det just bara jazzintresserade som hade koll på henne. Det var först när hon var med i Allsång på Skansen på SVT den 20 juli 2010 som hon blev kändare för en bredare publik. I programmet bjöd hon på en riktigt bra show vilket gjorde att Sverige fick upp ögonen för denna fantastiska tjejen och hennes musik. Senare samma år deltog hon även i Diggiloo och bildade tillsammans med dansbandsstjärnan Thomas Deutgen en kommentatorduo som ersatte juryn i programmet Dansbandskampen. Det var alltså år 2010 som allting släppte för Gunhild och hennes karriär utanför jazzen. Utöver dessa programmen har hon även deltagit i Lets Dance 2014, där hon slutade på en tredje plats och samma sommar var hon även en av sommarpratarna i Sveriges Radio. Gunhild har även fått ta emot tre stycken olika priser under åren:

2009 Anita O’Day-priset
2011 Hedersmedborgare i Eslöv
2014 Årets skåning

Det var allt jag hade att berätta om Gunhild Carling och hoppas att du Jazzkissekatten blev nöjd med detta inlägg. Ha en fortsatt trevlig jazzig vecka!