Jazzens historia och olika stilar

Hej igen alla jazzisar! I mitt förra inlägg så tipsade jag lite om två olika men fantastiska jazztidningar, idag tänkte jag berätta lite om jazzens historia och sedan om de olika stilarna som finns inom jazzen. Stay tuned (liten musikterm hehe) för dagens lektion i jazzens historia!

Jazzen brukar man säga utvecklades i Amerika och framförallt i trakterna runt omkring Mississippi och staden New Orleans. I dessa områden blandades det afrikanska rytmer, psalmer, och cabaré och varieté-musik från Europa. Det var även andra former av etnisk musik som blev viktiga inslag ocg inspirationskällor, bland annat irländsk folkmusik. Jazzen har även en del gemensamma drag med blues och countrymusik. Som ni hör har jazzen växt fram ur många olika sorters musikformer och olika ursprung, hur coolt är inte det??

Det stora genombrottet för jazzen kom omkring 1910, då den började kombineras med moderna dansmusiken från bland annat two-step och foxtrot. Sen genombrottet kom kan jazzen delas in i flera undergrupperingar då jazzen har influerats av musik från många olika håll. Detta beror på att jazzen har slagit igenom i flera olika kulturer samt det stora utrymme som improvisationen tar i jazzen. Det finns alltså många olika sorters jazz och mycket som är improviserat, detta är en av grejerna med jazzen som jag bara älskar! Detta var lite kort om jazzens historia så jag tänkte gå över till att berätta lite om de olika stilarna nu, det är såklart svårt att få med exakt alla eftersom det faktiskt finns så många olika sorters jazz, men de olika jag tänkte gå in på i detta inlägg är; swing, bebop och fusion. Om ni saknar någon stil så släng iväg ett mail så kan jag komplettera med flera stilar i ett senare inlägg!

Swing
Swingen fick ett uppsving (hehe) i början av 1935 och var väldigt dominerande som jazzstil i ungefär 10 års tid. I samband med swingen så inföll också storbandsjazzens glansdagar, storbandsjazz kommer jag berätta om i ett senare inlägg. De typiska dragen för swingen är att den är så dansvänlig, då den har ett jämt och rytmiskt pulsande. Genom att swingen är så dansvänlig används även ett uttryck för de danser man dansar till den, swingdans. Ganska lätt att komma ihåg tycker jag i alla fall! Är ni lite mer sugna på att lyssna in er på swingjazzen så tipsar jag om Benny Goodman som även kallades för ”king of swing”. Swingen har ansetts vara en övergångsfigur till bebopjazzen och därför tänkte jag berätta lite om den stilen!

Bebop
Som jag nämnde ovan så uppstod bebopen ur swingen. Jazzen utvecklades på så sätt från en dansmusik till en musik som man främst lyssnade på. Bebopen fortsatte att vidareutveckla jazzen, både rytmiskt och tonalt, och förknippas ofta med snabb och komplicerad harmonik. Ett av bebopens kännetecken är att musikerna ofta utmanar varandra i snabba tempon. Utvecklingen gjordes främst av saxofonisten Charlie Parker som kallades ”Yardbird”. Vad Parker och många av hans musikerkollegor gjorde var att dubbla tempot och ackorden, och utveckla sin solon. De tog också element från afrikansk och latinamerikansk musik och blev på det sättet också föregångare till jazzstilen fusion vilket även leder oss in på nästa stil!

Fusion
Fusion betyder sammansmältning och i jazzen så innebär det att det är blandning av en jazzigare karaktär, funk och latinamerikanska element. Ibland används även begreppet jazz fusion. Här sägs Miles Davis vara en av skaparna då han experimenterade mycket med elektriska instrument under den senare delen av 1960-talet. Men det var inte bara han, utan det skedde en naturlig utveckling att musikerna tävlade med den samtida rockmusikens dynamik och formrikedom som lockade den yngre publiken.

jazz profil
Snygga Frank Sinatra!!

Det var lite om de olika jazzstilarna, har ni någon favorit? Själv tycker jag mycket om swingen då den är så dansvänlig och det är svårt att tacka nej till det kan jag känna! Så fort man hör det vill man bara ta en svängom. Det var allt för dagens inlägg, men hoppas ni lärde er något nytt och kanske fick någon ny artist eller stil att lyssna på!