Instrumenten i jazzen dyra – finansiera inte med smslån

Instrument trumpetI dag tänkte jag börja från början och skriva om jazzens innersta: musikinstrumenten. Utan instrument skulle vi såklart inte ha den typ av jazz vi lyssnar på i dag. Så därför tänkte jag uppmärksamma de olika instrumenten man kan stöta på inom jazzmusiken och berätta lite om dem. Jag börjar med kontrabasen som är mitt favoritinstrument, något jag berättade redan i mitt första inlägg.

Kontrabas – ser ut som en förvuxen cello eller gigantisk fiol. Den har normalt sett fyra strängar och har en djup mörk klang. Man spelar antingen med stråke eller genom att plocka på strängarna med fingrarna, något som i musikvärlden kallas för pizzicato. Pizzicato är vanligt inom jazzmusiken. Vill du veta mer om kontrabas i jazz rekommenderar jag den engelska wikipediaartikeln. Sök på Double bass på wikipedia så hamnar du rätt.

Det har funnits flera framstående kontrabasister under årens lopp. Ray Brown är en av dem och han har spelat med artister som Ella Fitzgerald, pianisten Oscar Peterson och Duke Ellington. Han var för övrigt gift med Fitzgerald under ett par år.

I det här klippet kan du se honom prata om kontrabasen, utvecklingen och speltekniker. Mycket fascinerande klipp som är både som en historielektion och musiklektion i ett.

Piano – de allra flesta är väl bekanta med pianot som instrument. Inom jazzen används det flitigt tillsammans med unika speltekniker för just jazz. Pianots roll varierar mellan olika band, i vissa står den för rytmen, i andra för komp. Med piano avses numer också alla de olika typer av elektroniska klaverinstrument som finns.

Jag har ju redan nämnt Duke Ellington som är en av de stora jazzpianisterna i historien. En annan stor jazzpianist var James P Johnson.

Trummor – trummor är ett vanligt inslag i jazzmusiken och precis som med övriga instrument så skiljer sig speltekniken mot hur man spelar andra musikstilar eftersom man vill få fram det karaktäristiska jazz-svänget.

En av de många skickliga jazztrummisarna som funnits är Buddy Rich som spelat med många stora musiker och dessutom haft ett eget storband.

Gitarr – en del spelar på vanliga gitarrer med jazzteknik, andra använder speciella gitarrer byggda för att ge starkare ljud. Inom jazzen används oftast elektroniska gitarrer med förstärkare och ibland även med effektpedaler.

Blåsinstrument

Nu kommer vi till blåsinstrumenten! Detta är inte min starka sida så jag nöjer mig med att bara kortfattat lista de vanliga blåsinstrumenten inom jazz. Blåsinstrumenten står oftast för melodin i jazzen och hur instrumentsammansättningen ser ut varierar från band till band.

För att få ljud i blåsinstrumenten krävs rätt teknik!

Trumpet – Chet Baker, Miles Davies och Louis Armstrong är några av världens bästa trumpetspelare inom jazzen.

Trombon – En av de mest kända jazztrombonisterna är JJ Johnson.

Saxofon – John Coltrane och Charlie Parker är exempel på berömda jazzsaxofonister

Klarinett – Från början ett mycket populärt jazzinstrument. Svenske Putte Wickman spelade till exempel jazzklarinett precis som Benny Goodman.

Munspel – förekommer inom jazzen.

Att köpa instrument kan vara väldigt dyrt och jag rekommenderar er att spara ihop en bra buffert innan ni gör er första investering. En snabb åtgärd kan vara att använda sig av smslån, men det är inget jag rekommenderar. Om du ändå tänker ta ett snabblån rekommenderar jag i så fall att du jämför lånebolag och väljer det smslån där du får bäst ränta. Räkna också på räntan och avgifter så att de inte blir för höga.

Vilket är ert favoritinstrument? Jag har alltid gillat blåsinstrumenten mest, men börjat gilla trummor mer och mer. Ja alla egentligen! Tills nästa gång vi hörs, keep that jazz grooving.