Downbeat Magazine

Hej alla Jazzisar där ute! Idag tänkte jag tipsa och berätta lite mer om den amerikanska jazztidningen som jag berättade om i mitt förra inlägg, Down Beat Magazine och även den svenska jazztidningen orkesterjournalen. Down Beat magazine är en amerikansk tidning som fokuserar på ”jazz, blues och beyond”. Med beyond menar tidningen att de expanderat från jazzen som de enbart skrev om i starten. Tidningen startade år 1934 i Chicago, Illinois.

Några av Down Beats främsta innehåll inkluderar deras recension sektion i tidningen. I recensionerna använder jazzkritier ett värderingsystem som går från 1-stjärna till 5-stjärnor. Jazzkritikerna betygsätter de senaste släppta albumen, gamla album och även böcker. I böckerna betygsätts artiklar om individuella musiker och musikformer. Men något av Down Beats mest populära innehåll är deras ”Blindfold Test”. Det går till så att en musiker lyssna på en skiva av en annan artist och försöker gissa vem det är, samt att de betygsätter dem med sitt 5-stjärnesystem.

Årligen så genomför Down Beat undersökningar där både deras läsare och kritiker får rösta i en del olika kategorier. Det kallas för Down Beat Jazz Hall of Fame och inkluderar vinnare från både läsarnas och kritikernas röstningar. Resultatet från läsarnas röster publiceras i Augusti numret, medan kritkernas omröstning publiceras i December numret. Det var i April 1979, som Down Beat bytte till månadsnummer, för första gången sen starten 1939.

Hall of Fame
Down Beats Jazz Hall of Fame håller till på Universal Studios City Jazz club i Orland, Florida. Medlemskapet, får man genom att bli framröstad av antingen läsarna eller kritikerna till tidningen. 1952 blev den första medlemmen inröstad, Louis Armstrong, av läsarna. Det var inte förrän 1961 som kritikernas röster blev en del av deras Hall of Fame. 2010 tillkom även the Veteran Committee Hall of Fame, vilket innebär att musiker som avlidit men som betytt mycket för jazzmusiken, blir hedrade.

Orkesterjournalen
Orkesterjournalen är Sveriges enda jazztidning. De beskriver sig själva som ”en modern jazztidning som spänner över hela jazzfältet” och även som ”pigg och nyfiken tidning som öppnar upp jazzen istället för att begränsa den”. I tidningen blandas, nytt och gammal, svenskt och internationellt, intervjuer och artiklar, skivor och album! Chefredaktören Magnus Nygren menar att allt det krävs för att deras tidning ska vara intressant. Orkesterjournalen berättar med artiklar, intervjuer, bilder, guider, tips, krönikor och recensionsmaterial av album och konserter om vad som händer inom svensk och internationell jazz. Då orkesterjournalen startade år 1933 så är det världens äldsta jazztidning och då amerikanska konkurrenten Down Beat startade året efter.

Orkesterjournalen är en härlig tidning som är väl värd att unna sig de få gånger om året som den kommer ut. Jag tycker absolut att ni ska köpa er ett ex av senaste numret om ni aldrig läst tidningen, eller varför inte kolla på ditt lokala bibliotek om den finns inne i något exemplar! Tidningen ges ut sex gånger om året, vilket betyder att du även har sex chanser på dig att få tag i ett exemplar. Utgivningsdatumen för 2016 är satta till:
Nr1: 1 mars
Nr2: 26 april
Nr3: 21 juni
Nr4: 13 september
Nr 5: 1 november
Nr 6: 13 december

Time to jazz - mening från downbeat magazine