Copenhagen Jazz Festival

Copenhagen Jazz Festival 1-10 Juli

En vecka i juli varje sommar så fylls Köpenhamnsgator av jazzälskare. Det är nämligen dags för den årliga Copenhagen Jazz Festival. Runt om i staden placeras det ut små scener där olika band och artister spelar. Det är en blandning av både stora och välkända musiker, tillsammans med mer okända talanger. Den mysigaste scenen tycker jag personligen är den som är placerad nere i Nyhavn. Är det soligt väder är det nämligen perfekt att sitta där och dricka en öl och lyssna på lite jazz. Men det som är det bästa med festivalen är att du kan strosa runt lite var som helst i Köpenhamn och höra musiken då det faktiskt är scener utplacerad precis överallt, till och med på en båt!

Inför årets festival (som är för 38e året i rad) är det 1300 akter bokade som ska spela runt om på de 120 olika scenerna, både de små scenerna utomhus och i de lite större lokalerna. Bland årets headlines finns namn som; Gregory Porter, Burt Bacharach, Pat Metheny, Dee Dee Bridgewater, Lizz Wright, Charles Lloyd och Brian Blade. Är någon av dessa dina favoritjazzisar? Då får du passa på då biljetterna till dessa konserter redan har sålt väldigt bra. Några av de riskerar faktiskt att redan vara slutsålda. Som ni ser i schemat nedan så spelar de på olika dagar. Gillar man därför de flesta av artisterna har man ändå turen att kunna få se alla spela om man lyckas få tag i biljetter. Samtliga av headliner artisterna spelar i Koncertsalen, eller DR Konserthuset som det också kallas.

4/7: Pat Metheny (US)
5/7: Dee Dee Bridgewater (US)
6/7: Gregory Porter (US)
7/7: Branford Marsalis Quartet feat. Kurt Elling (US)
9/7: Richard Bona Mandekan Cubano (CAM/CU)
10/7: Burt Bacharach (US)

Själv tänkte jag absolut inte missa Gregory Porter. Första gången Gregory besökte Köpenhamn var 2014. Konserten hölls i Koncertsalen och var helt slutsåld, där besökarna fick se ett fantastiskt framförande av Gregory och hans gäst Stevie Wonder!! Hur fantastiskt låter inte detta?
Gregory släppte sitt första album ”Water” år 2010. Tre år senare signade han ett kontrakt med Blue Note Records och släppte sitt andra album, ”Liquid Spirit” vilket även resulterade i priset ”Male vocalist of the year” i det jazzdedikerade magasinet Downbeat. Efter detta har Gregory bara ridit på vågen av sin framgång, så varför inte ta chansen nu när han kommer till Köpenhamn?? Det kommer iallafall jag att göra!

Är du fortfarande inte övertygad? Läs då vad The Guardian skrev om honom;
– “The standard explanation of Porter’s broad appeal is that there’s something undeniable about his talent; that anyone who can come up with a song such as the unfeasibly beautiful ballad Consequence of Love is obviously destined for success; that his voice, with its echoes of Bill Withers and Donny Hathaway, is built to steamroller any conceivable objection one might raise. And there’s truth in all of that.” – 4/5 stars, the Guardian